Tripel: vol, stevig en sterk
Denk je aan tripel bier, dan denk je aan een lekker zwaar biertje. Wij houden zeker van een tripeltje op z’n tijd, maar drink er niet te veel van. Het alcoholpercentage ligt meestal namelijk tussen de 7% en 10%. Tripel bier heeft vaak fruitige aroma’s en is een beetje bitter, maar ook lekker zoet. De suiker die wordt toegevoegd bij het brouwen zorgt namelijk voor een zoete smaak en het hoge alcoholpercentage. Superlekker maar ook tricky dus!
Wat is tripel?
Een tripel is een zwaar bovengistend bier met vaak een fruitige, wat bittere en ook zoete smaak. De kleur van tripel bier is blond tot amber en het wordt troebeler als je de gist uit de fles meeschenkt. Tripel bier heeft namelijk nog hergisting op fles. Wist je dat je die gist zelf uit de fles mee kan schenken? Dit doe je door het laatste slokje even rond te draaien en daarna uit te schenken. En de naam? Tripel slaat op de vrij grote hoeveelheid mout. Een tripel bevat namelijk ongeveer 3 keer zoveel mout als bijvoorbeeld een blond biertje.
(Zwaar) blond, dubbel, tripel en quadrupel
Wij krijgen vaak de vraag wat het verschil tussen (zwaar) blond, dubbel of tripel bier is. En is zwaarder blond bier zoals Duvel hetzelfde als tripel? Soms zien we door het bomen het bos niet meer, maar we leggen het verschil hier uit.
Blond bier en tripel bier
Blond bieren kennen lichtere varianten, zoals onze Bloesem Blond, en zwaardere bieren. Zwaardere blonde bieren hebben soms hetzelfde alcoholpercentage als een tripel, maar ze zijn vaak minder bitter. Tripel is vaak bitterder en fruitiger dan een zwaar blond bier. Zwaardere blonde bieren hebben ook een andere kleur dan tripel bieren. De blonde bieren zijn vaak licht- of goudgeel en de kleur van een tripel is blond tot amber.
Dubbel bier en tripel bier
Het verschil tussen dubbel bier en tripel bier kan je vaak al zien. Dubbel bier is vaak donker door de hoeveelheid gebruikte en gekarameliseerde mout. Ook smaakt het vaak naar karamel chocolade en koffie.Tripel is lichter van kleur en heeft een hoger alcoholpercentage .
Tripel bier en quadrupel bier
Quadrupel bier is heerlijk, maar drink ook daar zeker niet te veel van. Het heeft een hoger alcoholpercentage en heeft meer kruidige aroma’s. Bij quadrupel wordt nog meer mout gebruikt dan bij tripel. Meer mout zorgt voor meer suiker en een hoger alcoholpercentage.
Welke soorten tripel zijn er?
Tripel in Nederland en zeker in België een populaire bierstijl. Denk bijvoorbeeld aan het trappistenbier Westmalle tripel. Veel tripel bieren zijn klassiekers zoals La Trappe Tripel, Tripel Karmeliet, Lefort Tripel en St. Bernardus Tripel. Ook kleinere en nieuwere brouwerijen brouwen graag een tripel, zoal wij! Ken je onze Tricky Tripel al? Wij zeggen: proost!
Gebrouwen door vrouwen tripel
Ons tripel bier is natuurlijk de Tricky Tripel. Het is een zware jongen van 7,8%. Het is een vol biertje waarin veel mout is verwerkt. Hij is zo lekker dat het tricky kan zijn, dus zorg dat je hem de baas blijft!
Recepten met tripel
Wij waren heel enthousiast over mosselen met tripel. De kruidige smaak van een tripel past perfect bij de zilte mosselen. Ook kan je chorizo flamberen in een beetje (Tricky) tripel. On fire, toch?
Waar drink je tripel bij?
Door de krachtige smaak en het hogere alcoholpercentage past een tripel goed bij een stevig gerecht .Wat denk je van een tripel bij een vis als zalm of een andere vette vis? Ook bij een lekker stuk vlees en een smaakvolle kaas past een goede tripel. Eet smakelijk!