Weizen: Fris, vol, fruitig en ideaal voor zomerdagen of bij de après-ski
Denk je aan een verfrissend bier in de zon dan denk je aan Weizen bier! Weizen is voor zowel de zomergasten een van de favoriete bier soorten, maar ook tijdens de wintersport. Zie je de halve-liter kelkglazen op een ondergesneeuwde berg al voor je? Dit bier heeft een relatief laag alcoholpercentage en daarom drinkt het ontzettend makkelijk weg. In combinatie met de volle fruitige smaak maakt dit bier zich populair onder de après-ski gangers. Ook wij drinken graag een weizen. Zo kunnen wij ons toch op die ondergesneeuwde berg wanen; Jetzt geht los!
Shop hier onze weizen bieren!
Wat is weizen?
Weizen is een bovengistend tarwebier afkomstig uit Zuid-Duitsland of Beieren. Weizen bier wordt gebrouwen met minimaal 50% tarwe, gerst, hop en water. Weizen heeft een verfrissende, lichtzure en volle smaak, met tonen van fruit. In Duitsland wordt zowel de naam Weiss als Weizen gebruikt. Veel mensen denken dat dit een verwijzing is naar de lichte kleur van het bier, Dat klopt niet! Weizen betekent tarwe in het Duits. Er zit namelijk een hoge hoeveelheid tarwe in het bier. Er zijn vier verschillende Weizenbieren die sterk van alcoholpercentage kunnen variëren door een net ander brouwproces, dit percentage ligt tussen de 3 en 11 procent.
Soorten weizen
Er zijn vier verschillende soorten weizen bier. Deze variëren in kleur, alcoholpercentage, doorzichtigheid en smaak door het brouwproces of gebruik van de ingrediënten:
Hefeweizen: In dit blond-kleurige bier is het gist niet weggefilterd, en is de ‘hefe’ achtergebleven. Dit zorgt voor een troebel bier met een vollere smaak.
Dunkelweizen: Dunkelweizen wordt met donkere mout gemaakt. Hierdoor is dit weizen bier donker van kleur, en heeft het donkere smaken zoals cacaotonen.
Kristallweizen: In tegenstelling tot Hefeweizen, is er bij dit weizen bier wel het gist er volledig uitgefilterd. Dit zorgt voor een kristalhelder goudkleurig bier met een iets minder volmondige smaak.
Weizenbock: Dit weizen bier valt zowel onder de bockbieren als het weizen bier. Het beste van twee werelden is hierbij samengebracht waardoor dit weizen bier een volle, zwaardere smaak heeft. Deze donkere weizen bier heeft een hoger alcoholpercentage en bevat warme tonen van kaneel, banaan, en cacao.
Verschil witbier en weizen
Weizen bier wordt ook wel beschreven als een Duits witbier. Ook wordt een weizen vaak als weissbier geschreven, wat ‘witbier’ betekent. De Belgen hebben een soortgelijk bier gemaakt genaamd; witbier. Dit bier is vaak identiek in kleur, en heeft een soortgelijke smaak en beleving.
Het verschil zit hem in de regels van het bierbrouwen en de ingrediënten. Witbier, wat van oorsprong Belgisch is, wordt ook meestal van tarwe gemaakt. Maar er hoeft niet minimaal 50% tarwe in te zitten, waardoor het vaak minder dan 50% bevat en is het dus lichter van smaak dan weizen. Ook zie je witbier altijd met verschillende smaakprofielen voorkomen, omdat de Belgen met allerlei soorten ingrediënten kunnen experimenteren. Hierdoor kan een Belgische brouwer verschillende kruidens, specerijen, fruit, etc toevoegen aan zijn bier.
Hier wordt vaak met afgunst vanuit de Duitsers naar gekeken omdat zij dit absoluut niet mogen doen. Een weizen bier wordt namelijk gebrouwen onder het Reinheitsgebot, wat Duitse brouwers beperkt om andere ingrediënten te gebruiken dan gerstemout (tarwe), hop, water en gist. Traditie zorgt hier dus voor het grootste verschil.
Bij Gebrouwen door Vrouwen verkopen wij ook verschillende witbieren en weizen bieren. Maar wij spelen een beetje met het traditionele reinheitsgebot om onze unieke twist eraan te geven.
Gebrouwen door vrouwen weizen
Gebrouwen door vrouwen heeft een aantal heerlijke weizenbieren gemaakt!
Gin weizen*: een van de eerste biertjes die wij brouwden en het lievelingsbier van veel van onze bierfans. De Gin Weizen is gebrouwen met gerstemout, bevat 6% alcohol en is verder lekker upgespiced met gin kruiden, jeneverbes, koriander en sinaasappelschil. Ons biertje Gin Weizen is eigenlijk geen weizen, maar een witbier. In het Brabants betekent ‘gin’, ‘geen’ dus het is geen weizen, maar een witbiertje! We willen natuurlijk geen ruzie met de Duitsers.
Glüh weizen*: Dit is wederom, door de toevoegingen van een aantal kruiden, geen traditionele weizen, maar zeker wel lekker en perfect voor bij de après-ski, of elk ander moment van de dag;). De Gluh Weizen is een donkere weizen met glühwein kruiden. De gist van dit bier maakt een typische bananensmaak aan, die perfect samengaat met de kaneel en steranijs. Dit bier hebben wij speciaal gebrouwen als toegankelijk witbier, zo is het heerlijk doordrinkbaar.
Recepten met weizen
Er zijn ontzettend lekkere gerechten te maken met weizen! Zo smaakt weizen heel lekker in zoete gerechten zoals een worteltjestaart met pecannoten. Ook is de weizen heerlijk in een pan met mosselen met bacon. Omdat weizen een vollere maar soortgelijke smaak heeft als witbier, zonder enige toevoeging, is het perfect te gebruiken in recepten waar witbier voor wordt gebruikt.
Waar drink je weizen bij?
Ondanks de weizen vooral gedronken wordt bij de après-ski bar, moet je vooral verder kijken dan de schnitzels, bratwursten, kaiserschmarrn en spätzles. Weizen is lekker bij allerlei soorten vis en schaaldieren, lichte salades, kip en bij asperges, verschillende vleeswaren, fruit gerechten, lichte desserts, droge worsten en pittige kazen. Een ideaal biertje voor de borrel dus!
Ook is de weizen door zijn verfrissing heerlijk bij pittige gerechten zoals verschillende curry’s, de indische curry’s of de caribische keuken. Het is dus met genoeg te combineren!