Witbier: fris, smaakvol en ideaal voor warme dagen

Witbier is ons favoriete zomerdrankje. Het wordt in de zomer niet voor niks het meest besteld op het terras van onze BAR. Omdat het zo’n fris biertje is, is het ideaal voor de warme dagen. Verder is witbier een echte allemansvriend. Omdat het meestal niet bitter is, vindt bijna iedereen het lekker. Wijzelf zijn er ook dol op en op de vrijdagmiddagborrel beginnen de meesten van ons als eerste met een Gin Weizen.

Gin Weizen

Wat is witbier?

Witbier is een tarwebier uit België. Het heeft een hoge gisting en het wordt meestal gebrouwen met gerst en ongemoute tarwe. Omdat het meestal ongefilterd is, is het troebel. Het is een heel toegankelijk biertje met een hoog koolzuurgehalte. Het is laag in bitterheid omdat het er relatief weinig hop in zit. Het alcoholpercentage van witbier ligt meestal tussen de 4 en 9 procent. Brouwers voegen aan witbier vaak extra kruiden, specerijen en schillen van citrusvruchten toe. Dat geeft het bier zijn kenmerkende smaak. 

Soorten witbier

Er zijn heel veel verschillende soorten witbier, want elke brouwerij voegt andere ingrediënten aan het witbier toe. Een aantal bekende witbieren zijn Hoegaarden, Vedett White, Wieckse Witte en natuurlijk onze eigen Gin Weizen.

Witbier vs Weizen

Witbier en weizen bier zijn niet hetzelfde, al lijken ze wel op elkaar. Weizen is een bier afkomstig uit Duitsland en betekent in het Duits letterlijk tarwebier. Het moet gemaakt zijn met ten minste 50% tarwemout. Door het reinheitsgebot, mag het geen andere grondstoffen bevatten dan graan, water, hop en gist. De kleur van weizen varieert van geel tot blond. 

Witbier lijkt op weizen maar is een bier dat oorspronkelijk uit België komt. Het wordt meestal gemaakt met tarwemout, maar -in tegenstelling tot weizen bier- hoeft het percentage tarwe niet minstens 50% te zijn. De meeste witbieren bevatten dan ook minder tarwe. Ook mag je hier als brouwer naar hartelust ingrediënten aan toevoegen zoals kruiden en schillen van citrusvruchten. Het is vaak wat lichter dan weizenbier. 

Veel mensen halen weizen en witbier door elkaar, en dat is ook niet zo gek. En wij maken het eigenlijk nog verwarrender. Ons biertje Gin Weizen is namelijk geen weizen, maar een witbier. In het Brabants betekent ‘gin’, ‘geen’ dus het is geen weizen, maar een witbiertje! We willen natuurlijk geen ruzie met de Duitsers. 

Gebrouwen door vrouwen witbier

Gebrouwen door vrouwen heeft ook een aantal heerlijke witbieren gemaakt!

Gin Weizen*: een van de eerste biertjes die wij brouwden en het lievelingsbier van veel van onze bierfans. De Gin Weizen is gebrouwen met gerstemout, bevat 6% alcohol en is verder lekker upgespiced met gin kruiden, jeneverbes, koriander en sinaasappelschil. 

Citrus Paradisi: het witbiertje waarbij je meteen moet denken aan wuivende palmen en dansende paradijsvogels. Dit witbier is gebrouwen met onder andere grapefruitschillen. Het is de tropische verrassing van ons assortiment. 

Zonnig Zeewit: wanneer je dit bier drinkt denk je aan de zilte zee, zon en zout in je haren! Dit lichte witbiertje is gebrouwen met zeewier geplukt uit de Nederlandse Noordzee. Een heerlijk biertje waar je er gerust een paar meer van kunt drinken want het bevat slechts 3,8% alcohol. Een deel van de opbrengst gaat naar stichting The Seaweed Farmers. Zij doen onderzoek naar de zuiverende werking van zeewier. 

Recepten met witbier

Er zijn heel veel lekkere recepten te maken met witbier! Zo smaakt witbier heel lekker in mosselen, maar je kunt het ook gebruiken in een recept met gestoofde kip. Liever vega? Wat dacht je van een belgisch fondue met bier en abdijkaas?

Waar drink je witbier bij?

Witbier is lekker bij alle soorten witvis en schaaldieren en bij asperges. Verder is witbier ook goed te combineren met allerlei Aziatische gerechten zoals Thaise curry’s of Indiaas eten.